een daktent kopen ?

waar moet ik opletten bij het aanschaffen van een nieuwe of gebruikte daktent  ?

 

 


waterdichtheid

WATERDICHTHEID

Alle daktenten zijn waterdicht … tot op een bepaald punt. de fabrikanten van daktenten  geven de waterdichtheid aan in Kolom mm  hoe hoger het getal hoe beter bestand tegen water  

 

goed om te weten kamperen met de auto verkoopt alleen daktenten tenten vanaf 5000 mm water kolom 

 

 

Hoe meet je waterdichtheid?

De getallen in millimeters die je vaak bij onze daktenten  ziet staan geven een indicatie van waterdichtheid, waarbij een hoger getal een hogere waterdichtheid geeft. Dit werkt als volgt: materialen wordt getest op waterdichtheid met een zogenaamde “waterkolom”, een pijp met een doorsnede van ongeveer 2,5 cm. Wanneer hij verticaal op het materiaal geplaatst is, wordt er water in gegoten. Vervolgens wordt gekeken tot welke hoogte het water komt voordat het materiaal begint te lekken. Bij een rating van bijvoorbeeld 20.000 mm, laat het materiaal pas water door na een belasting van 20 meter water. De waterdichtheidsscores zijn handig uit te leggen aan de hand van de volgende betekenissen:

0 mm: Niet waterdicht.

0 - 1.000 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht.

1.000 mm - 5.000 mm: Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het aanraken of bij het leunen tegen natte oppervlakken.

5.000 mm - 15.000 mm: Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken.

15.000 mm - 30.000 mm: Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling.

Meer dan 30.000 mm: Solide, non-poreuze materialen. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit.

 

 

 

 

 


Garantie

Garantie is een belangrijk punt want er is niets is vervelender dan een kapotte daktent  

 

veel daktent verkopers geven geen  of beperkt garantie  op hun producten 

 

kamperen met de auto.nl geeft standaard op iedere nieuwe  daktent 1 jaar garantie 

 

Op gebruikte tenten geven we standaard 6 maanden garantie 

 

Tevens is kamperen met de auto lid van stichting webwinkel keurmerk  deze stichting hanteert strenge kwaliteit,s eisen aan een webwinkel omtrent garantie en klanten service 


materiaal keuze

ook een belangrijke keuze is het gebruikte doeksoort voor een daktent 

 

de meeste gebruikte doeksoorten zijn  

 

Katoen

 

Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Goed bestand tegen uv-straling. Erg geschikt voor warme gebieden. Minpunten van tentdoek van katoen: het erg hoge gewicht en de lange droogtijd en daarom eigenlijk niet geschikt voor lichtgewicht trekkerstenten.

 

‘technisch katoen’ (polyester katoen)

 

Polyesterkatoen: ook wel ‘technisch katoen’ (TC) genoemd. TC is een mengsel van 65% polyester en 35% katoen. Voordelen zijn dat het lichter is, minder vocht opneemt en sneller droogt dan katoen. Om tentdoek van TC 100% waterdicht te maken, zit er aan de binnenkant een waterdichte polyurethaan (PU) coating. Helaas ademt de tent dan ook niet meer. Bijzonder is Breathable TC (BTC). BTC is geïmpregneerd TC met een waterafstotend middel, waarbij het ademende vermogen deels blijft behouden. Verder is TC beter bestand tegen uv-straling dan polyester of nylon.

 

Polyester tentdoek

 

Polyester tentdoek neemt geen vocht op en is behoorlijk licht in gewicht. Polyester rekt minder dan nylon, waardoor je bij regen niet zo vaak de tent opnieuw moet opspannen. Vooral bij koud weer is het een stuk stugger en daarom minder makkelijk op te vouwen. Polyester is minder sterk dan nylon. Om een zelfde sterkte te ­krijgen, moet polyster tentdoek dikker en dus zwaarder worden uitgevoerd. Door een ­waterdichte coating aan de binnenzijde van het doek ademt de tent niet.

 

 

 

Dikte van tentdoek

 

Bij de technische specificaties van een tent staat bij het doek vaak vermeld hoe dik het is. Er staat bijvoorbeeld ‘40D polyester’. D staat voor Denier. Het getal ervoor geeft de dikte van een stof aan. Een stof van 30D is dus dunner en doorgaans lichter dan een stof van 40D. En hoe dunner het doek, des te minder lang gaat het mee.

 

de meeste tenten die kamperen met de auto verkoop zijn gemaakt van 400 D  doek 

 

Waterdichte coatings

 

Zowel polyester als nylon tentdoek is van zichzelf niet waterdicht. Om ze waterdicht te maken, wordt het doek aan de binnenzijde voorzien van een dun waterdicht laagje: de coating. Ook hier twee keuzes: polyurethaan (PU) of siliconen coating. PU-tentdoek is goedkoper dan siliconendoek. PU-gecoat doek heeft bovendien als voordeel dat de naden aan de binnenzijde voorzien kunnen worden van een taping, een soort plakbandje. Hierdoor worden de naden 100% waterdicht. Bij siliconen gecoat doek kan dit niet (alleen Vaude heeft op dit moment een methode gevonden om dit wel te kunnen). Veelal is dit ook niet nodig, omdat de stikgaatjes worden opgevuld met garen en er meestal geen lekkage ontstaat. Sealen kun je zelf doen met Seamseal. Ook is er doek met een siliconen coating aan de buitenzijde. Deze zorgt ervoor dat water sneller van het doek afloopt en bovendien dat het doek beter tegen de inwerking van uv-straling kan.

 

 



Daktent bodem

daktent bodems  kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt  

 

hout 

 

voordeel 

  • licht
  • makkelijk  te produceren 

nadeel 

 

  • vocht gevoelig 
  • slecht te repareren  om dat tenten vaak gespijkerd of gelijmd  zijn aan de bodem 

sandwich kunststof aluminium

 

 

voordeel 

  • goed isolerend 
  • sterk en licht

nadeel 

  • kan slecht tegen punt belasting 
  • minder sterk dan hout  

 

 


Ritsen

alle daktenten zijn voor zien van ritsen 

 

het is belangrijk dat ze van goede kwaliteit zijn. 

 

 

Kijk goed of er of er een logo instaat van de onderstaande firma's dat weet u dat u een kwaliteit,s daktent in handen heeft 

 

 

De beste ritsen voor daktenten en tenten komen van  Firma YKK 

 

deze firma is wereld marktleider  

 

wat ook goede ritsen zijn 

 

 Opti    ritsen  van Coats Opti uit het  verenigd koninkrijk 

 

Prym ritsen    van Prym ritsen uit Duitsland 

 

 

 

vaak  worden  er goedkope chinese  imitaties  ritsen gebruikt  in een   ( budget ) daktent  

 


formaat daktent

niets is vervellender dan een te  kleine daktent 

 

hier onder zijn een aantal richtlijnen voor een goede daktent

 

 

daktent geschikt voor 1 persoon 

 

minimale matras afmeting 200 cm lang en 120 cm breed

 

daktent geschikt voor 2 personen 

 

minimale matras afmeting 200 cm lang en 140 cm breed

 

daktent voor 3 personen 

 

minimale matras afmeting 200 cm lang en 160 cm breed 

 

daktent voor 4 personen 

 

minimale matras afmeting 200 cm lang 200 cm breed 


hard cover of zachte daktent

Globaal gezien zijn er twee types daktenten. Een klaptent, welke dichtgevouwen wordt en een daktent welke als het ware het hele matras al op het dak heeft liggen waarbij de daktent alleen maar omhoog gaat bij het openzetten.  

 

hardcover daktent

 

voordeel van deze tent

  • harde buitenschaal ,kan tegen een stootje
  • de daktent staat niet buiten de auto 
  • geschikt voor de winter

nadeel van deze tent

 

  • grootte  , je daktent is minimaal 200 cm lang bij 120 cm breed 
  • gewicht de daktent is minimaal 65 kg 

zachte daktent (klap daktenten)

 

De  zachte daktent ( klapdaktenten) hebben altijd een losse hoes (softcover). Deze hoes zit tijdens transport over de dichtgeklapte daktent heen. De ene zit vast met een rits, de ander gebruikt een spanband of elastiek met eventueel clips.

 

voordeel van deze tent 

  • klein formaat op het dak van je auto
  • laag gewicht 

nadeel  van deze tent 

 

  • hoes kan snel beschadigt raken als u offroad rijd 
  • tent klapt altijd buiten de auto 
  • niet geschikt voor de winter 

 

 

 


2de hans daktent

Een tweedehands tent kopen? Goed idee! Uiteraard mag u geen tent kopen die beschadigd is of waarvan het rits-systeem gedraaid zit. kamperen met de auto.nl  biedt van tijd tot tijd tweedehands tenten met garantie. Aangezien tweedehands daktenten zich goed verkopen, kan u ook de omgekeerd rekening maken: een nieuwe tent aanschaffen die u bevalt zonder toegevingen te moeten doen en deze dan achteraf verkopen.

 

 

 

Een tip.

 

Als u twijfelt om  te investeren in een nieuwe daktent, raden wij aan er één te huren bij kamperen met de auto.nl . Dat laat u toe de tent die u voor ogen hebt, een week of twee uit te proberen. Als u na de huur tevreden bent en besluit de tent toch aan te kopen, brengen wij de  van huurprijs van 1 of 2 weken  in mindering op de aankoopprijs en verliest u niets. Bent u niet overtuigd, dan brengt u de tent gewoon terug en hebt u een nutteloze aankoop vermeden.